Založ si blog

Vojna, ktorú nevidíme

Pred nedávnom som čítala román Georga Orwella s názvom 1984. Okrem toho, že je považovaný za jedno z najslávnejších a najznámejších diel svetovej literatúry 20. storočia, a takisto za vrchol Orwellovej tvorby, je aj naplnenou veštbou mnohých politicko-spoločenských javov, ktoré sa udiali len pár rokov po skončení 2. svetovej vojny, a ktoré dokonca pretrvávajú dodnes. Pôvodne antiutopické (dystopické) a vedecko-fantastické dielo z roku 1949 v dnešnej dobe považujem skôr za realizmus, než sci-fi. Prečo?

Román je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá v roku 1984 podľa Orwella ovládla všetko, vrátane ľudského myslenia. Opisuje osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jednotlivca (Winstona Smitha), ktorý sa vzoprie systému Strany, za čo platí krutú daň. Strata individuality a súkromia, manipulácia, ovládanie verejnej mienky, ,,vymývanie mozgov“, otupovanie ľudskej mysle, toto všetko  sú aktuálne témy, ktoré boli takmer pred 70 rokmi pre Orwella ešte sci-fi, no pre nás sú skutočné tu a teraz. Ideológia Strany vyznávala 3 heslá: 1. Vojna je Mier, 2. Sloboda je otroctvo a 3. Nevedomosť je sila. Na prvý pohľad si slová v každom výroku odporujú, avšak v skutočnosti spolu viac než súvisia. Začnem s prvým výrokom, ktorý hlása: Vojna je mier. V knihe autor rozdeľuje svet na tri superštáty, pričom každý z nich vyznáva obdobnú ideológiu: ,,Rozdelenie sveta na tri veľké superštáty bola udalosť, ktorá sa dala predvídať a naozaj sa aj predvídala ešte pred polovicou dvadsiateho storočia. Po tom čo Rusko pohltilo Európu a Spojené štáty Britské impérium fakticky vznikli dve z troch dnešných mocností: Euorázia a Oceánia. Tretia Východoázia, sa vytvorila ako vzdialený útvar až po ďalšom desaťročí chaotických bojov. Hranice medzi týmito tromi superštátmi nie sú na niektorých miestach vytýčené, inde sa pohybujú podľa vojnovej šťasteny, ale zväčša kopírujú geografické línie… Za tým všetkým sa skrýva skutočnosť (nikto ju nikdy nahlas nevyslovil, mlčky sa však prijíma a podľa nej sa aj postupuje), že totiž životné podmienky vo všetkých troch superštátoch sú takmer navlas rovnaké. V Oceánii sa dominantná ideológia volá angsoc, v Euroázii neoboľševizmus, a vo Východoázii sa označuje čínskym slovom, ktoré sa bežne prekladá ako ,,uctievanie smrti“, presnejšie by však bolo ,,popretie samého seba“.“ (citované z: s. 154, 163, G. Orwell – 1984)

Orwell týmto v podstate predpovedal Studenú vojnu, ale aj rozdelenie sveta po nej. Spojené štáty, Rusko a Čína sú dnes najväčšie a najmocnejšie krajiny na Zemi. Autor vo svojom románe ozrejmil heslo Strany ,,Vojna je mier“ v zmysle, že vojna v roku 1984 zmenila svoj charakter. Cieľom vojny už viac nie je víťazstvo jednej Strany a porážka druhej, ale naopak, vojna v knihe predstavuje nekonečný stav, pričom ani jedna strana nikdy nemôže poraziť tú druhú, pretože sily medzi nimi sú až priveľmi vyrovnané. Ani jedna strana avšak nemá v úmysle poraziť tú druhú. Všetky tri sa snažia úmyselne udržiavať tento nekonečný stav vojny v prospech svojej vlastnej moci nad ľudskou spoločnosťou. Pretože ,,pokým sa zúčastňujú na konflikte, vzájomne sa podporujú ako tri snopy obilia.“ ,,Keby sa tieto tri superštáty dohodli, že namiesto vzájomných bojov budú v medziach svojich hraníc trvalo spolunažívať v mieri, účinok by bol zrejme rovnaký. Skutočne trvalý mier by bol totiž to isté ako trvalá vojna. A hoci veľká väčšina straníkov ho chápe len v úzkom zmysle slova, práve toto je vlastný význam hesla Strany: Vojna je mier.“ (citované z: s. 164, 165, 166, G. Orwell – 1984) V dnešnom svete je vojna nazývaná ,,bojom za mier“, avšak ja v tom vidím len preformulovanie Orwellovho hesla v románe, ktorý do najmenších detailov zrkadlí náš súčasný svet. Je to vojna, ktorú nevidíme, pretože to nie je vojna v pravom slova zmysle – skrýva sa za slovom ,,mier“.

S heslom Vojna je mier priamo súvisia aj zvyšné dve heslá: Sloboda je otroctvo Nevedomosť je sila, pričom všetky do seba dokonale zapadajú a vytvárajú tak nástroj neporaziteľnej moci. Teraz sa pristavím pri výroku Nevedomosť je sila. Existuje dokumentárny film, ktorý nakrútil novinár a režisér John Pilger, s názvom Vojna, ktorú nevidíme (2010). Tento film sa snaží veľmi podrobne preskúmať rolu médií vo vytváraní verejnej mienky a masovej manipulácie, ktorú vedú predovšetkým Spojené štáty, Veľká Británia a členovia NATO. Týka sa hlavne vojnových konfliktov v Iraku, Afganistane, či Palestíne, ale spomenuté sú aj svetové konflikty a vojna vo Vietname, ktorá bola súčasťou Studenej vojny. Snímka veľmi realisticky zobrazuje, ako médiá klamú obyčajný ľud, šíria polopravdy, prekrúcajú realitu, selektujú informácie a tým manipulujú a doslova ,,ohlupujú“ masy. Fenomén, ktorému sa hovorí ,,mediokracia“ (v doslovnom preklade ,,vláda médií“) je potenciálne veľmi nebezpečný, pretože prináša so sebou hrozbu otupenia ľudskej spoločnosti ako takej. Masa totiž nie je schopná zachovať si zdravý, sedliacky rozum tak, ako jednotlivec, a preto je veľmi ľahko manipulovateľná. Orwell to vedel už dávno, čo nás čaká, čo nás neminie. Podľa neho sa ,,masy nikdy nebúria z vlastného podnetu a nikdy sa nebúria len preto, že sú utláčané. A ak nemajú možnosť porovnávať, nikdy si ani len neuvedomia, že sú utláčané… Pokiaľ nebudú ľudia uvedomelí, nedokážu sa vzbúriť a pokým sa nevzbúria, nemôžu byť uvedomelí.“ (citované z: s. 171-172, G. Orwell – 1984)

Heslo Strany Nevedomosť je sila sa dá aplikovať na politickú situáciu nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Len veľmi málo ľudí dnes rozumie politike a práve toto využívajú politické strany v spolupráci s médiami vo svoj prospech. Nevedomosť ľudu pre nich znamená silu. Opäť tu prichádza na scénu úryvok z Orwella: ,,Svojím spôsobom sa svetonázor Strany najlepšie presadzuje u ľudí, ktorí ho nedokážu pochopiť. Tých možno prinútiť, aby prijali aj najočividnejšie prekrúcanie reality, lebo nikdy plne nepochopia obludnosť požadovaného a nezaujímajú sa príliš o verejné záležitosti, aby postrehli, čo sa deje. Vďaka nedostatku súdnosti zachovávajú si zdravý rozum. Jednoducho všetko zhltnú a zhltnuté im neuškodí, lebo nezanecháva za sebou nijaké rezíduá, tak ako zrnko obilia prejde nestrávené vtáčím telom.“ (citované z: s. 131, G. Orwell – 1984) A práve toto je pravý význam hesla: Nevedomosť je sila.

Na analýzu nám zostal tretí a zároveň posledný výrok: Sloboda je otroctvo. Ten veľmi trefne zhodnotil spisovateľ Jozef Banáš: ,,Tvárime sa, že máme slobodu prejavu, ale na váš názor – pokiaľ nie je konformný s oficiálnym každý zvysoka kašle a médiá ho ignorujú.“ (citované z: https://www.teraz.sk/import/orwell-vizionar-velky-brat-pozoruje/115669-clanok.html) Aj podľa Ľuboša Blaha z Ústavu politických vied SAV ,,médiá podporujú konzumnú trhovú spoločnosť a všetky politické ideológie, ktoré ju pomáhajú udržiavať. Cieľom je indoktrinovať vzdelané vrstvy a ohlupovať masy. Ide o to, aby každý, kto vysloví iný názor bol zákonite vnímaný ako ,,exot“.“ (citované z: https://www.noveslovo.sk/node/53766?page=3&qt-najcitanejsie=1) Sloboda ako taká v tomto kontexte stráca svoj význam a nadobúda definíciu otroctva. Ak sa váš názor nestotožňuje s názormi väčšiny, budete podobne ako v Orwellovom románe odsunutí na okraj spoločnosti, navyše s nálepkou ,,exot“.

Masa ohlúpená polopravdami, ktoré šíria médiá, neznalosť základných princípov politiky, nezáujem o veci verejné, a predovšetkým fakt, že vysoká škola ešte z nikoho nespravila inteligenta robí v konečnom sčítaní z ľudí len primitívne bábky s plytkými a povrchnými názormi, ktorí hľadajú útechu v iných krajinách sveta neuvedomujúc si, že vo väčšine prípadov skočili z blata do kaluže. Pretože ako už odznelo vyššie –,,Skutočnosť je taká (nikto ju nikdy nahlas nevyslovil, mlčky sa však prijíma a podľa nej sa aj postupuje), že totiž životné podmienky vo všetkých troch superštátoch sú takmer navlas rovnaké.“ A preto sa s obavou pýtam, kam smeruje za takýchto okolností ľudská civilizácia? …

Na pilieroch troch hesiel z Orwellovho románu stojí dnešný svet. Všetku moc má v rukách len malá skupinka ľudí, ktorá ovláda všetky zákonitosti ľudstva. Jeden človek je len zrnko piesku v celej šírej púšti, avšak podľa môjho názoru, pokiaľ si uvedomujete situáciu, v ktorej sa nachádzate, nikdy nemôžete byť zatratení. Orwellov nepopierateľný odkaz pre súčasnú spoločnosť uzatváram názorom spisovateľa Jozefa Banáša: ,,Aby sa každý snažil o zveľaďovanie seba samého, aby sa nenechal ovplyvniť médiami selektovanými názormi, ale snažil sa používať to, čo sa volá zdravý sedliacky rozum. Aby sme každý deň vyvracali to orwellovské – nevedomosť je sila.“ (citované z: https://www.teraz.sk/import/orwell-vizionar-velky-brat-pozoruje/115669-clanok.html)

 

,,Kto ovláda prítomnosť, ovláda minulosť. A kto ovláda minulosť, ovláda budúcnosť.“ (George Orwell)

fico, žiga, danko, taraba

Zákon o FPU prešiel, aj keď nie je dohoda. Medzi Hlasom a SNS to iskrí: Danko chce koaličnú radu, Žiga napomenul Michelka

14.05.2024 19:15

Líder SNS Andrej Danko chce zvolať koaličnú radu o tom, ako bude koalícia fungovať po odchode Petra Pellegriniho. Je nespokojný, že nevie meno jeho nástupcu.

Polanski, Lewisová

Francúzsky súd oslobodil režiséra Polanského v kauze ohovárania

14.05.2024 17:54

Polanski sa podľa žalujúcej herečky dopustil ohovárania tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

Kráľ na ťahu, relácia, ta3

Král na ťahu na ta3: V dueli sa stretnú zástupcovia Smeru a SaS

14.05.2024 17:38

V utorok 14. mája o 21.00 h bude ďalšia časť relácie Král na ťahu s Braňom Králom. Ostrú debatu si môžete pozrieť už večer na ta3.

polícia, zatknutie, zadržanie

Polícia zadržala muža medzinárodne hľadaného pre pokus o úmyselné zabitie

14.05.2024 17:37

Tzv. lovci lebiek vypátrali a zadržali medzinárodne hľadaného muža v spolupráci s nemeckou políciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2365x
Priemerná čítanosť článkov: 2365x

Autor blogu

Kategórie

Archív